Üzenet

"Minden rendetlenség, még meg nem értett rend, a részleges rossz, általános jót jelent, s bármit mondjon is a gőgös értelem, minden jó ahogy van, ez alaptételem." (Alex Pope)

Friss topikok

Chat

Új lap - 1

ENTER

Linkblog

Címkék

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Red Bull vs McLaren

2007.01.30. 22:19 | sisa | 1 komment

Adrien Newey bevallottan a korábbi McLarenjeire alapozott amikor megépítette az első általa álmodott Red Bullt az RB3-ast. Mivel a McLaren sem sokat módosított a tavalyi modelljén így mindkét autó tekinthető az MP4/21 egy továbbfejlesztett változatának, ám az első ránézésre megtévesztésig hasonló gépek között számtalan apró eltérés van! Lássuk:
A legszembetűnőbb különbség a McLarenen lévő "szarvak" a tank két oldalán. Ezt az aerodinamikai elemet 2005 óta használják - azóta egyedül a BMW vette át - szóval még bőven Newey ötlete volt anno, érdekes, hogy a Red Bullon már nem alkalmazza.

Szintén szemetszúró eltérés a tükrök elhelyezése. Míg a McLaren maradt a hagyományos megoldásnál, a Red Bullon kikerültek az oldaldobozok szélére. Ezt egyébként a Ferrari találta ki még a tavalyi szezonban, aerodinamikai előnye, hogy a tükrök nem "piszkítanak" bele a hátsószárnyra áramló levegöbe így valamivel hatékonyabban képezhető a leszorítóeró.

Ha már a hátsószárnynál tartunk, itt teljesen más konstrukciót alkalmaz a két csapat, nem is ragozom tovább, elég rájuk nézni.

Az oldaldobozok formája bár hasonló, de a Red Bullnál ez sokkal agresszívebbre, sokkal szűkebbre lett tervezve, állítólag a motor hűtésigénye ezt lehetővé tette számukra, mindenesetre nagyon szép, formás lett.

A cockpit feletti légbeömlőnyílás a McLarennél már hagyományosan háromszög alakú, ettől Newey csak az MP4/17 és 17D-nél tért el még 2002-03-ban, illetve most a Red Bullnál mint látható, ovális alakúra tervezte ezt az elemet, valamint maga a tank is más formájú a két autón.

Lényeges különbség még az orr - bár vonalaikban hasonlók, a Red Bullnál szélesebb és magasabb is, kevésbé csapódik le az eleje, mint a McLarennél.

Ami nagyon hasonló viszont az az oldaldobozok előtti légterelő elem és az elsőszárny. Utóbbi ugyanaz a 3 elemből álló konstrukció, az eltérésék egészen minimálisak inkább csak méretbeli különbségek vannak - a Red Bullnál valamivel rövidebb. A kép itt kicsit csalóka, mert a McLarenen egy tavaly alkalmazott szárny van, az idei szinte ugyanaz, mint az RB3-on.

Kevésbé látványos, ám annál lényegesebb eltérés még az első felfüggesztés, Newey ugyanis visszatért egy már kihaltnak hitt tervezési koncepcióhoz az ikernyúlványhoz (twin keel). Ez a módszer még 2001-ben jelent meg a forma-1-ben, ám aerodinamikai előnye nem igazán kompenzálta azt a súlyhátrányt amivel az alkalmazása jár, ezért a csapatok néhány év múlva áttértek a zérónyúlvány (zero keel) használatára. Newey azonban úgy számolt, hogy a megváltozott gumiszabály miatt ismét bevetheti a twin keel-t, az új abroncsok karakterisztikája miatt ugyanis kevésbé lesz jelentős az autó elején létrejövő súlyhátrány, viszont az ikernyúlványokok miatt nagyobb szabadságot kapnak a felfüggesztés beállításában. Mindenesetre bátor húzásnak tűnik.

És végül a legnagyobb különbség ugye a motorban van. A McLaren immár 13. éve használja a Mercedes aggregátjait, a Red Bull pedig idén az elmúlt 2 évben 4 bajnoki címet szerző Renault erőforrásait alkalmazza- mellyel nem mellesleg a Newey által tervezett autók uralták a 90-es éveket.

Címkék: forma 1

A bejegyzés trackback címe:

https://sisa.blog.hu/api/trackback/id/tr5732329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Simon Ricsi 2008.09.17. 15:17:05

Hello én nem értem mi a fenének lövitek le szegény rókákat mit ártottak nektek ? mongyuk az jól esne ha én lőném le a barátaitok a családtagaitok vagy akármien ismerősötöket? de csak tudná eg mien érzés ha önöket lövik meg reméle m1 szer magokat is eltrafálja 1 golyó
süti beállítások módosítása